29 d’oct. 2014

TREBALLANT PER L'ACCESSIBILITAT

Fa quasi dos anys, tècnics de diferents museus de Barcelona varem decidir crear un grup de treball, similar a les comunitats de pràctica anglosaxones, entorn l'accessibilitat als museus.

Un grup que sorgeix de la consciència que tenim sobre la necessitat d'aprofundir entorn l'accessibilitat universal als museus, el desconeixement sobre projectes i activitats que s'estan duent a terme a les institucions veïnes i la voluntat de donar-nos suport i aprendre els uns dels altres, perquè canviant informació el que estem fent en certa manera és crear coneixement.

Consulta el blog "museus i accessibilitat"


Per a nosaltres, la importància del grup rau en la seva estructura, en el fet que es va crear per voluntat dels integrants, a partir d'un acord entre "professionals" i no per decisió de les nostres institucions. Això ens permet actuar horitzontalment, sense fronteres departamentals o organitzacionals.

Formen part d'aquest grup tècnics, de diferents departaments, de les institucions següents:

  1. Museu Marítim, CCCB,
  2. Museu Nacional d'Art de Catalunya,
  3. Museu Picasso de Barcelona,
  4. Museu de Ciències Naturals de Barcelona,
  5. Museu del Disseny,
  6. Museu de Sant Boi,
  7. Museus de Sant Cugat,
  8. Museus de Sitges,
  9. Fundació Antoni Tàpies,
  10. Fundació Joan Miró,
  11. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

Les reunions, fixes, tenen lloc els primers dimarts de mes, de 9,30h a 11h. L'objectiu principal és compartir i gestionar el coneixement sobre l'accessibilitat als museus per recolzar-nos i aprendre conjuntament. El nostre primer èxit ha estat la creació d'un espai de reflexió estructurada i continuada que porta quasi dos anys funcionant i que va creixent en participació.

Objectius del grup:

  • Intercanvi d'informació sobre les nostres experiències, projectes i activitats.
  • Organització de visites tècniques per conèixer de primera mà aquests projectes
  • Coordinació de la programació de les activitats que organitzem a les diferents institucions per a un mateix col·lectiu
  • Intercanvi d'informació sobre serveis, cursos, articles, activitats d'altres, contactes ...
  • Suport en la realització de projectes i activitats.
  • Resolució de problemes que sorgeixen de la nostra pràctica professional sobre el tema. I quan entre tots no som capaços de resoldre'ls, buscar assessorament extern.
  • Aprenentatge col·laboratiu.
  • Generació de projectes comuns, com el blog "Museus i Accessibilitat".

El bloc

Per donar una estructura visible a tot el nostre treball, fa quasi un any varem obrim un blog perquè servís de plataforma d'intercanvi d'informació sobre els projectes i propostes que realitzem en les nostres institucions en pro de la seva accessibilitat. Per compartir la informació sobre cursos, jornades i altres actes que es fan a l'entorn d’aquest tema en museus. Difondre articles i posts penjats a la xarxa que l’aborden.
http://museosyaccesibilidad.blogspot.com.es/


Conclusions


Pertànyer a un grup de treball com aquest ens dóna l'oportunitat d'interactuar amb companys d'institucions properes per compartir coneixements i experiències, per incorporar nous enfocaments i noves solucions en el nostre treball, per generar projectes comuns ... I posa en valor el nostre treball.